Matlag

För närvarande finns det ett stort matlag för fredagsmiddagarna. (Tidigare fanns det två). Matlaget träffas var tredje vecka och bestämmer vilken mat som ska lagas. Matlagen bjuder in husets medlemmar till middag. För medlemmar är priset 40 kr och icke-medlemmar 70 kr. För barn 2-10 år är det 20 kr. Anmälan kommer upp i regel en vecka innan så att man kan boka in sig.

Det finns också ett matlag under vardagarna som har matlagning under vardagarna där det är enklare, billigare och vegansk mat som är på menyn. Detta sker mer sporadiskt men lappar sätts upp som vanligt.

Vi vill gärna ha fler matlag, vill du vara med? Kom till en middag och säg till så kan vi snacka mer om det :)

Kontakt:
Samuel Skånberg, 19A, samuel@bitar.se, 0738 38 57 53
Eva Pålemar, 073 805 96 94


Cafégrupp

Cafégruppen vill göra cafeterian till en mer tillgänglig mötesplats för alla boende i huset. Här kan man komma och umgås utan anmälan eller avgifter. I köket finns kaffe och te. Den som vill kan ta med matlåda, sällskapsspel, eller kanske bjuda på en supergod hembakad äppelkaka? Ta med ett hantverksprojekt, körkortsboken eller vad du kan nu tänkas ha för dig för tillfället. Meditera i det lilla rummet, spela Super Mario eller kika på TV med grannar istället för ensam – det är upp till oss som kommer vad vi hittar på.

Kontakt:

Lark Davis 19D
Samuel Skånberg 19A


Mathantverksgruppen

För dig som är intresserad av mathantverk (brygga öl, göra must, baka bröd, osv) så finns det en grupp som gör detta.

Kontakt:

Lark Davis 19D
Malin Hansen 19A

Sy och vävrum

Inspiration behöver vi alla. Är du intresserad av att sticka, virka, väva eller annan form av hantverk?

Virka en rund dörrmatta, av trasor, laga en trasig söm. Titta in i syrummet. Lyser lampan i rummet är det bara att knacka på och komma in och se vad som finns. En pratstund är helt ok.

Vi har tillgång till symaskin, liten vävstol och större vävstol. Vi har även en hel del material som du kan få ta del av.

Kontakt:

Monica Andersson Asp, 19D vån 5, 073 727 11 67


Trädgårdsgrupp

Alla boende har möjlighet till odlingslott i vår trädgård. Kom till vårens uppstartsmöte som anslås i huset. Anmäler du dig till för en odlingslott förbinder du dig sedan att sköta den under säsongen. Gemensamma dagar för trädgårdsskötsel. Grill, trädgårdsredskap, barnplaskedamm, dusch finns att låna.

Äppelträden

Man får plocka när de är mogna. Man får hemskt gärna säga till busungar att inte mosa, slå ned äpplena – men gärna plocka fallfrukt om de äter dem.

Vattning

Specialnyckel köpes tex på järnaffär.

Kontakt:

Emma Andersson


Kulturgruppen

Kulturgruppen kollar upp intressanta kulturaktiviteter som man kan anmäla sig till. Håll utkik efter lapparna vid portarna och anmäl dig till de saker som du tycker låter intressant.

Kontakt:
Uve Ask 19 D, vån 5 


Gymgruppen

Gymgruppen tar hand om vårt fina gym och anordnar ibland gemensam träning. För att komma in i gymmet så lånar du en nyckel av en av gymvärdarna. (Lista på gymvärdarna finns på lappar runt om i huset).

Kontakt:
Silke Schermele 17B, vån 6

Facebookgruppen

Fristads privata facebookgrupp är en viktig digital kommunikationskanal för huset.

Det har funnits intresse för att skapa en offentlig Facebooksida för Fristad som innehåller information
och uppdateringar avsedda för allmänheten. Det har tyvärr saknats tid till projektet men om någon är
intresserad av att driva detta får de gärna höra av sig till Lark Davis (19D/5).

Kontakt:
Lark Davis 19D, vån 5

Snickeri

Snickeriet kan man snickra och låna verktyg. Det går att boka snickeriet för flera dagar om man har behov.

Kontakt:
Christian González och Luis Fabio

Gratisbutiken

Gratisbutiken möjliggör för grannar att dela med sig av saker de inte längre behöver till andra som kanske är på jakt efter just detta. Alla som bor i huset får lämna saker där och alla är välkomna att titta in och ta för sig av det som erbjuds. Det är viktigt att hålla ordning, släcka och låsa efter sig och endast lämna saker som är i ett sådant skick att andra kan vilja ha det. I gratisbutiken finns kläder, böcker, leksaker, skor, husgeråd, teknik och annat smått och gott.
Gratisbutiken finns i 17B

Kontakt:
Ellen Skånberg.

Inomhusmiljögruppen

Inomhusmiljögruppens verksamhet består av skötselav inomhusväxter, lån av pingisbord/racket samt vissa verktyg.

Kontakt:
Silke Schermele 17B, vån 6

Målarrummet

I målarrummet kan du måla dina möbler eller vad du tänkte måla utan att vara rädd att spilla på golvet eller väggar. Det finns en dörr som öppnar sig mot gatan så att man kan släppa in frisk luft.
Man får inte slipa sina möbler där för då bildas det fint damm som kan sätta sig på färgen. Behöver man slipa så gör du det i snickeriet. Har du målat klart så städar du efter dig. Tömma
soppornar, torkar av alla ytor och slänger det som ligger på golvet, tack.

Kontakt:
Silke Schermele 17B, vån 6

Visningsgruppen

Visningsgruppen visar lägenheterna och informerar om kollektivhusföreningen, för de bostadssökande som enligt bostadsförmedlingens turordningslista av Svenska Bostäder erbjuds möjligheten att hyra
lägenhet i huset. Gruppen har också ytterligare kontakt efter visningar med personer som är intresserade av boendet för att informera mer om kollektivhuset..

Kontakt:
Janet Hansson och Sofia Hemou


Starta en aktivitet

Brinner du för något speciellt, starta en då en ny aktivitet och erbjud huset. Möjlighet att äska pengar från föreningen för aktiviteten finns. Tidigare har det hållits vår och höstloppis, fredagspub i cafeterian, söndagsfika.

Kontakta styrelsen på fristadstyrelsen@gmail.com.